Glutenfria semlor

glutenfria semlor

 Nu ska jag visa hur du gör dessa supergoda glutenfria semlorna.
Jag har experimenterat med receptet hur länge som helst och nu har jag äntligen hittat mitt perfekta recept.

Om ni testar det får ni gärna skriva hur det går och skicka bilder!!


Vilket mjöl använder du?
Jag använder Lailas glutenfria blåa mjölmix.
Du kan testa med andra glutenfria mjöl men då kan jag inte lova samma resultat.
Glutenfria mjöl är extremt olika och därför kan du behöva mer eller mindre mjöl när du använder ett annan märke.
Om jag testar ett annat mjöl i framtiden skriver jag hur det går.

Varför ska jag ha olja på händerna när jag rullar bollarna?
2 anledningar.
1. största problemet med glutenfritt är att det kan bli torrt. 
När bullarna jäser så använder "suger" den upp vätska och om den jäser för länge så blir den torr.
Om du har olja på händerna så märker du att bullarna suger in det efter 2 jäsningen och därför blir dem inte torra.
2. Alla små veck blir mycket mer synliga efter jäsning och bakning.
Därför behöver du ha så släta bullar som möjligt.
När du har olja på händerna är det lättare.


Receptet blir 8 semlor

ingredienser:

100 g smör
3 dl mjölk
1 msk fiberhusk
0,75 dl socker + 2 msk
25 g jäst  
(eller 7 g torr jäst för söta degar som motsvarar 25 färsk jäst)
1ägg
1 msk kardemumma
8 dl Lailas glutenfria blåa mjölmix

mandelmassa
mjölk

vispgrädde


Du gör:

Blanda jäst, fiberhusk och 2 msk socker i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken, värm till 40 grader.
Häll över jästen och blanda, låt vila i 10 minuter.
Ta sedan i 0,75 dl socker, 8 dl mjöl, kardemumma och kläck i ägget.
Blanda med degkrokar i 3 minuter
Ta på plastfolie och en handduk och låt jäsa i 25 minuter.
Ta bort plastfolien och blanda med degkrokar i 2 minuter till.
Ta olja på händerna och börjar rulla så släta bullar som möjligt och lägg på en bakplåt.
Ta plastfolie över igen och sedan en handduk och låt jäsa i 30 minuter till.
Sätt ugnen på 230 grader.
När dem har jäst färdigt sätter du in dem i mitten av ugnen i 13-14 minuter.
Blanda nu mandelmassa och mjölk tills du får den konsistensen du gillar och vispa grädden.
Skär av ett lock på bullarna och fyll med mandelmassan och sedan grädden.
FÄRDIG

Följ mig gärna på sociala medier<3

Pinterest: glutenfriabakbloggen 

Kommentarer