Glutenfria frallor med havre

inlägget innehåller annonslänkar
glutenfria havrefrallor i form
glutenfria havrefrallor


Nu ska jag visa hur du kan göra dessa glutenfria havrefrallorna.


Vilket mjöl ska jag använda?
Jag använde ett norsk naturligt glutenfritt mjöl som heter møllerens ljus miks.
Nu har jag också testat Lailas glutenfria mjlkmix, det blåa paketet!
Fungerade bra!
Jag kommer säkert testa med andra mjölmixer i framtiden och då kommer jag skriva om det funkar här.
Om du testar med en annan glutenfri mix kan du gärna skriva hur det går!

Kan jag frysa in bröden?
Ja

Vilken jäst ska jag använda?
Jag använde torrjäst och då använde jag 7 g eftersom det står på paketet att det motsvarar 25 g.
Om du har färsk jäst använder du istället 25 g.

Måste jag använda degkrokar när jag blandar?
Nej, men det gör det mycket lättare.
Om du inte har degkrokar kan du arbeta för hand men det tar lite längre tid och det är svårt eftersom degen ska vara lite kladdig i detta receptet.

Varför jäser inte mina bröd?
Detta kan bero på flera olika saker. Men oftast är det för att det är för kallt.
Degen ska helst jäsa i ett varmt rum, jag brukar lägga den i mikron när den är av.
Om du har det väldigt kallt inne kan du försöka att sätta bunken med degen i ett varmt vattenbad när den jäser.
Temperatur=tid för jäsning.
Om degen är varm jäser den snabbare och om den är kall tar det längre tid.

Produkter jag använder i receptet:

Receptet blir 12 st

ingredienser:

5 dl vatten
5 msk olja + ca 2 msk
1 msk honung
25 g jäst
3 dl glutenfria havregryn
6-7 dl glutenfri ljus mjölmix
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
1 msk chiafrön

Jag använde den minsta formen av dem tre:

Du gör:

Värm upp vattnet,honungen och oljan till 37-40 grader.
Häll jästen i en bunke och häll sedan över vattnet och blanda tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt havregryn och fröna och låt sedan sitta i 10 minuter.
Ta sedan i lite mjöl i taget medans du mixar med degkrokar.
Arbeta med degen i ca. 1-2 minuter så att den lossnar från kanterna men fortfarande är kladdig när du rör med fingret.
Häll lite olja på toppen och ta plast över, låt sedan jäsa i 25 minuter.
Mixa sedan med degkrokarna igen för att få ut luften.
Ta olja på händerna och i formen.
Rulla sedan 12 bollar och lägg i formen.
Ta plastfolie och en handduk över och låt sedan jäsa i 30 minuter.
Ta på ugnen på 220 grader, över och undervärme.
Efter dem har jäst färdigt tar du bort plasten och sätter in i ugnen i ca. 20 minuter.
Ta ut och servera, vänta helst 5-10 minuter innan du skär i dem.
FÄRDIG
glutenfria havre frallor i form

Kommentarer