GLUTENFRIA DONUTS / MUNKAR

Inlägget innehåller annonslänkar
glutenfria munkar donuts
Glutenfria donuts / munkar
Nu ska jag visa hur man gör glutenfria donuts / munkar.
Dem blir helt perfekta och smälter i munnen.
Detta är ett grundrecept så smaken är bara vanilj från glasyren.

Donuts borde serveras med en gång, dem är ganska torra dagen efter.

Jag tycker alltid att det är skrämmande att fritera saker och därför så brukar jag fritera i en liten gryta och friterar en donat i taget.
Då använder man också mindre olja, meeen det tar längre tid.

Om du tycket det är läskigt att fritera kan du börja med att bara göra donut hål.
Dem är lite lättare att kontrollera
glutenfria donuthål med glasyr

Tips.

1.Låt degen jäsa i mikron när den inte är på, där blåser det ingenting och är oftast lite varmare.
Eller kan du sätta den i ugnen när den är av.

2. Du kan använda en skål och ett shotglas för att skära ut fina donuts.

3. Använd ätpinnar när du friterar!
Dem är perfekta för att kunna vända dem och dem tål varm olja.


ingredienser:

2,5 tsk torr jäst
0,5 dl vatten
1,75 dl mjölk
5 msk socker
0,5 tsk salt
1 ägg
40 g rumstempererat smör
6 dl glutenfritt mjöl
(Jag använde schär mix B / bröd-mix)
1 msk fiberhusk

Glasyr:

50 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vanilj
3-4 msk mjölk


Du gör:

Värm vattnet till ca.45 grader.
Blanda jäst, fiberhusk, vatten och 1 msk av sockret och låt sitta i 5 minuter.
Samtidigt kan du värma mjölken till ca. 40 grader.
När det har gått 5 minuter kan du hälla i mjölken, det tempererade smöret, socker, salt, ägg och 3 dl av mjölet i jästen och blanda i 2 minuter.
Häll sedan i 3 dl till av mjölet och blanda 2 minuter till.
Ta fram en ren skål och olja den och lägg i degen, häll sedan lite olja på degen och ta på plastfolie.
(Detta är viktigt eftersom degen inte får torka ut när den jäser)
Låt degen jäsa i 1-2 timmar, tills den är ca. dubbelt så stor.
Ta sedan fram den och kavla ut degen tills den är ca. 1-2cm tjock.
Skär ut donuts / munkar och lägg på en plåt med en handduk över.
(Dem ska vila i minst 10 minuter innan du friterar dem)
Börja nu att värma oljan till 180 grader.
När du klarar att ha samma temperatur i 3 minuter så kan du lägga i din första donat för att testa.
Fritera ca. 1 minut på varje sida.
Lägg dem sedan på ett galler och låt vila.


Glasyr:

Smält smöret och blanda i florsocker och vaniljsocker.
Häll sedan i lite och lite mjölk tills du får den konsistensen du vill ha.
Om du gillar en tjockare glasyr tar du inte i så mycket mjölk.

Till sist doppar du dina donuts / munkar i glasyren.
FÄRDIG

Produkter jag använder i receptet:

Följ mig gärna på sociala medier<3

 


Kommentarer