GLUTENFRI MARÄNGTÅRTA / PAVLOVA

glutenfri marängtårta
Glutenfri marängtårta

Nu ska jag visa hur man gör denna marängtårtan / pavlovan.
Det bästa med marängtårta är att du kan ha vilken fyllning som helst.
Jag visar hur du gör en enkel men du kan hitta på vad du vill.
Man kan använda vaniljvisp eller bara grädde eller mousse!
Ta av vad du har hemma.

Vil du ha oppskriften på norsk? 

Många kan tycka att det är svårt att få till den perfekta marängen och därför kommer jag skriva några tips.

1. Bunken och vispen måste vara helt rena utan fett! 
Ta gärna ättika eller citronsaft på en pappersbit och torka bunken och vispen innan du börjar.

2. Slicka aldrig på fingrarna eller vispen när du håller på att göra marängen.
Detta handlar inte bara om hygien men salivet kan göra att marängen bli platt.

3. Använd rumstempererade äggvitor.


Detta receptet gjorde 2 runda marängbottnar som på bilden.
Om du vill göra en långpanna med 1 marängbotten hade jag dubblat receptet.

ingredienser:

4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk äppelcidervinäger  
0,5 tsk salt
1 tsk maizena
1 tsk vaniljsocker

fyllning:

Grädde
vaniljkräm

Massa frukt t.ex. jordgubbar, granatäpple, kiwi, hallon, blåbär o.s.v.


Du gör:

Börja med att sätta ugnen på 150 grader varmluft.
Ta fram en bakplåt med bakplåtspapper och måla ut hur stor du vill att marängbottnarna ska vara.
Ta sedan fram allt du behöver och häll upp de torra ingredienserna i en skål och blanda.
Förbered så mycket som möjligt så att du kan ha en ren arbetsplats när du vispar marängen.
Torka sedan av bunken med äppelcidervinäger.
Vispa äggvitorna tills dem är fluffiga och häll sedan i vinägern och saltet medans du vispar.
Sedan kan du hälla i de torra ingredienserna lite i taget medans du vispar.
Vispa tills marängen är glansig och tjock.
(Du ska kunna vända den upp och ner utan att den ramlar ut)
Häll nu ut marängen på bakplåtspapperet och forma det som du vill.
Sätt in den i ugnen och sänk till 125 grader.
Grädda i ca.1,5 timme.
Ta sedan ut den och låt den vila i minst 30 minuter.
Medans den vilar kan du skära upp all frukt och förbereda fyllningen.

fyllning:

Vispa grädden.
Blanda sedan försiktigt ihop den med vaniljkrämen.

När marängbottnarna har vilat kan du sätta ihop tårtan som du vill.
Servera med en gång!

FÄRDIG

instagram:@glutenfriabakbloggen

Martine



Kommentarer